W programie imprezy oprócz gotowania powideł odbywają się także pokazy innych zapomnianych już rzemiosł, w tym wyplatania płotów łozinowych, wikliniarstwa, garncarstwa, kowalstwa. Atrakcją dla uczestników będzie prezentacja potraw regionalnych, szczególnie tych związanych z kulturą Olendrów – siakie fuszer, szwobe klycke, siulte uore.
Na festiwalowej scenie pojawią się zespoły i kapele grające muzykę ludową i tradycyjną. Na początek zespół Grzybowianki zaprezentuje wesele ludowe, a zespół Urzeczeni spektakl „Granda na Urzeczu”. Zagrają także zespoły odtwarzające muzykę ludową i tradycyjną, grające do tańca i do posłuchu.
Na scenie wystąpią kapele:
Chłopaki do wzięcia
Chłopcy z Nowoszyszek
oraz kapela łemkowska Uherec
Miejsce:
Impreza odbywa się w gospodarstwie „Pod Jastrzębcem”, gdzie właściciele przed ośmioma laty utworzyli izbę tradycji „Powidlany zakątek”, a obok izby wykonali powidlarnię, w której odbywa się produkcja powideł olenderskich.
Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Jastrzębcem, Przejma, gmina Iłów, mazowieckie
Wstęp:
wolny
Organizacja imprezy odbywa się przy finansowym wsparciu Samorządu Województwa Mazowieckiego.
Źródło informacji:
– Facebook/wydarzenie